tiistai 7. huhtikuuta 2009

Unkarilainen ruoka

Kuten jokaisessa maassa - myös Unkarissa - on omat paikalliset herkkunsa. Pääasiassa unkarilainen ruoka on melko suolaista ja rasvaista suomalaiseen makuun. Lihaa unkarilaisessa keittiössä käytetään paljon. Muutamia paikallisia perinneruokia olemmekin vaihtomme aikana päässeet kokeilemaan. Yksi näistä on Unkarin kansallisruokana tunnettu gulassikeitto, jonka voisi ajatella olevan paprikainen lihakeitto. Toinen tyypillinen unkarilainen ruoka on gulassi eli paprikalla maustettu liharuoka, joka tyypillisesti valmistetaan naudan lihasta (eräänlainen pata). Paprika kuuluu vahvasti unkarilaiseen keittiöön ja sitä käytetäänkin jauhettuna runsaasti erilaisissa ruoissa. Budapestista löytyy useita ravintoloita, joissa paikallisia ruokia voi käydä kokeilemassa. Itse kävin viimeksi perheeni kanssa syömässä unkarilaista ruokaa Budapestin tunnetuimmalla ostoskadulla Vaci utcalla sijaitsevassa Fatal- nimisessä ravintolassa, jota voin kyllä suositella muillekin. Hinnat ovat ehkä hieman korkeammat kuin muualla, mutta annosten koot ovat valtavat!



Pääasiassa ulkona tulee käytyä syömässä melko harvoin, sillä opiskelijana rahalle löytyy usein muutakin käyttöä kuin ulkona syöminen. Lisäksi kokkausvuorot kämppisteni kanssa ovat toimineet loistavasti, eikä joka päivä ole tarvinnut käydä kaupassa tai miettiä: "Mitä tänään syötäisiin?". Haastavaksi olemme kokeneet kuitenkin sen, ettei kaupoissa voi olla aivan varma aina mitä ostaa, sillä purkkien kyljissä ei usein lue englanniksi, mitä tuote edes on saatikka mitä se sisältää. Joitain tuotteita on puolestaan todella vaikea löytää kaupoista. Vain harvoin tarjolla on rasvattomia tai vähärasvaisia tuotteita. Kaikesta huolimatta olemme selvinneet täällä melko hyvin, mitä nyt muutamia lisäkiloja lukuun ottamatta, mutta onneksi Finnbodyn kuntosalikortti sekä rääkkijumpat odottavat jo Suomessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti